Hogyan tanulj?1. Figyelj az órákon! Jegyzetelj le mindent! Jegyezd fel a házi feladatod!

2. Ha leülsz tanulni, mentesítsd a fejed minden zavaró tényezőtől!

3. Ne kütyüzz!

Hajlamos vagy a telefonodat nyomkodni vagy szöszmötölni ahelyett, hogy haladnál a feladatoddal? Ha úgy érzed, nem megy, inkább állj fel az asztaltól, mászkálj kicsit, menj ki a levegőre, majd ülj vissza és vágj bele, de ne vacakolj munka közben, mert úgy elúszik az idő, hogy észre sem veszed. Minden zavarót tüntess el magad körül!

4. Oszd be jól a tanulnivalót!

Az egyik legrosszabb és leggyakoribb hiba, amit a tanulással kapcsolatban el lehet követni, ha az utolsó pillanatra hagysz mindent, és nagyon rövid idő alatt próbálsz meg rengeteg anyagot a fejedbe gyömöszölni. Ha szó szerint kell megtanulni valamit, akkor pláne nem működik ez a módszer. Szóval még mielőtt bármihez is hozzálátnál, számold ki, hogy mennyi időd van, mennyi szöveget kell megtanulnod, és ha úgy ítéled meg, hogy túl sok lenne egyszerre, bontsd a szöveget részekre. Oszd be, hogy egy nap mennyi új részt kell megtanulnod, de ne feledd, hogy az ismétlésekre is hagynod kell időt. Ráadásul, ahogy telik az idő és egyre több új szöveget tanulsz, úgy növekszik az ismétlendő szöveg mennyisége is, tehát okosan kalkulálj! 

5. Értsd, miről szól!

Megtanulni egy szöveget csak akkor tudsz, ha érted is, miről szól. Az értelmetlen dolgokat az agy kiszórja, de ha megérted, mi a mondanivaló, könnyebb lesz megjegyezned.

6. Jegyzetelj, emelj ki, húzz alá!

Ha bejelölöd a fontos részeket, több időt spórolsz meg magadnak. Könnyítsd meg a dolgod, használj szövegkiemelőt, jegyzetlapokat és post it-eket!

7. Tarts 20-25 percenként 5 perc szünetet!

Miért? A rövidtávú memória ennyi idő alatt megtelik. Ami utána belekerül, az az előzőt kiszorítja.

8. Mondd fel, amit megtanultál!

9. Ismételj!

24 órán belül, 1 nap után, egy hét után. Miért? Mert az új infó kioltja a régit, ha annak tudása még felszínes.

Készítsd el weboldaladat ingyen!